Ondernemers blog
Image default
Onderwijs

De vlotte prater met overtuigingskracht?

Een contactcenter medewerker moet commercieel en communicatief sterk zijn en allerlei gesprekstechnieken beheersen. Je bent het aanspreekpunt voor de klant of je belt klanten op om (meestal) iets te verkopen. Hij/zij moet de Nederlandse taal goed beheersen. Goed kunnen praten is natuurlijk nodig, maar goed luisteren is minstens zo belangrijk. Luisteren is echt moeilijker dan de meeste mensen denken. Als praten belangrijk is, dan is luisteren dat vaak nog meer; anders praat je maar wat tegen jezelf of in de ruimte en dat is niet efficiënt.

Constant verbeteren

Het is een uitdaging om flexibel te blijven en daardoor de service optimaal te houden. Samen met je collega’s blijf je alert hierop. Ook is het belangrijk om kennis van bepaalde wetgeving te hebben en deze bij te houden. Je werkt met software op een computer. Hoe gebruik je dit zo efficiënt mogelijk? Samen met je collega’s zoek je zo voortdurend naar verbeteringen in de klantenservice. Het verzamelen van informatie en gegevens geeft bijvoorbeeld inzicht. Om constant te verbeteren is een dienstverlenende instelling noodzakelijk. Dit kan alleen als je je weet te verplaatsen in de klant. Naast communicatie en commerciële aanleg is inlevingsvermogen dus ook belangrijk.

Intensief werk

Aan het einde van de dag zit je met een rood hoofd, gloeiende oren en een suizend hoofd bij te komen van al die gesprekken en al die mensen. Voor sommige mensen is dit een uitdaging waar ze energie van krijgen. Voor anderen is dit werk te intensief en niet geschikt. Het moet je liggen. De hele dag praten en vooral ook luisteren is vermoeiend.

Mooie opstap

De meeste mensen doen dit werk niet hun hele werkende leven. De ervaring die je opdoet als contactcenter medewerker is een mooie opstap voor een commerciële carrière.

Gerelateerde artikelen

hoelang duurt de scootertheorie examen

De voors en tegens van Huiswerkbegeleiding van 2018!

Begeleiding in huiswerk is hot