Ondernemers blog
Image default
Onderwijs

Kies voor Ondernemend gedrag!

MBO Keuzedelen 

Keuzedelen zijn een nieuw onderdeel van opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs. Alle studenten in het mbo kunnen een deel van hun opleiding zelf kiezen door te kiezen voor zogenaamde ‘keuzedelen’. Een populair keuzedeel is ‘Ondernemend gedrag‘. Wanneer studenten kiezen voor dit vak, leren zij ondernemende vaardigheden aan. Dat wil zeggen dat zij leren om initiatief te nemen en mogelijkheden tot verbeteringen te signaleren. 

Lesmethode van Codenamefuture 

De educatieve uitgever ‘Codenamefuture’ ontwikkelt lesmateriaal bij een aantal van deze MBO Keuzedelen. Ook voor het keuzedeel Ondernemend gedrag. Zij hebben twee methodeboeken uitgegeven: één wordt aangeboden speciaal voor niveau 1 en 2 en de ander is bedoeld voor opleidingen op mbo-niveau 3 en 4. Mocht u nieuwsgierig zijn en alvast een kijkje willen nemen in het lesmateriaal? Dat kan, want Codenamefuture biedt gratis inkijkmateriaal aan. 

Challenges 

Wat heeft het lesmateriaal van Codenamefuture precies te bieden? En wat maakt hun methodeboek onderscheidend van andere lesmethodes? In het methodeboek van Codenamefuture staan zogenaamde ‘challenges’ centraal. Ze activeren de student en deze kan direct zijn ondernemend gedrag in de praktijk oefenen.  De uitdagende opdrachten zijn gekoppeld aan tien verschillende ondernemende vaardigheden. Deze kunnen tijdens de stage, tijdens het werken of gewoon in het dagelijks leven worden toegepast. Deze vaardigheden sluiten o.a. aan bij wat men noemt de 21st century skills. Voorbeelden hiervan zijn kritisch denken, mediawijsheid en ICT-vaardigheden: typische vaardigheden die in deze tijd voor iedereen van belang zijn. 

Zo is het in de huidige samenleving ook belangrijk om jongeren ondernemend gedrag aan te leren. Het vergroot de kans op succes tijdens hun baan en loopbaan. Met die vaardigheden zien jongeren behalve kansen voor de klant en voor hun werkgever, óók kansen voor zichzelf. 

Totale lespakket 

Behalve het methodeboek voor niveau 1-2 en niveau 3-4, bevat het lespakket ook een serie digitale startlessen voor de docenten. Deze bieden een introductie op de inhoud van het keuzedeel. Tevens kan de docent zich hiermee voorbereiden op de opdrachten en doen aan reflectie.  Voor de studenten kunt u behalve uiteraard de tien challenges rekenen op de aanwezigheid van video’s, actuele stellingen en creatieve opdrachten.  Docenten worden verder uiteraard ondersteund met een handleiding, een lesdoorloop en tips met daarbij ook achtergrondinformatie bij de lesstof.  Tevens is een tussentijdse ontwikkelscan inbegrepen: een nul- en eindmeting maken onderdeel uit van de methode.  Tot slot biedt Codenamefuture een extra: sectorchallenges. Dit is om de opdrachten specifiek in uw onderwijssector uit te voeren.

https://www.codenamefuture.nl