Ondernemers blog
Image default
Zorg

Hoe test een opticien jouw ogen?

Wanneer je twijfelt aan de kwaliteit van je ogen en je je afvraagt of je misschien een bril nodig hebt, is het een slim idee om een afspraak te maken bij een opticien voor een oogmeting. Met uitstekende apparatuur, bijvoorbeeld van Optiekvision, kan deze de sterkte van jouw eigen lenzen meten. Op basis daarvan kan de opticien besluiten wat in jouw geval het beste idee is. Hoe bepaalt een opticien eigenlijk of en welke bril jij precies nodig hebt?

Ondervragen

Diagnostiek is een heel persoonlijk iets en alleen een nummertje geeft niet genoeg indicatie van wat iemand nodig heeft. Daarom zal een goede opticien beginnen met een gesprekje. Daarin vraagt hij onder andere wat je klachten zijn en op welke momenten in het dagelijks leven je daar last van hebt. Het is verstandig om antwoorden op deze vragen in je hoofd alvast een beetje voor te bereiden, voor je naar binnen stapt.

Objectieve meting

Stap twee in het proces is de objectieve meting. Hierbij wordt de sterkte van je ogen tot op zekere hoogte ingeschat. Je plaatst je gezicht in een autorefractor en de opticien laat afbeeldingen zien die langzaamaan steeds vager worden. Hierdoor kan de opticien een zekere inschatting maken van de sterkte van je ogen, maar nog niet voldoende om je de juiste bril aan te wijzen, daarvoor volgt de wat nauwkeuriger subjectieve meting.

Subjectieve meting

De subjectieve meting is het laatste onderdeel van jouw oogmeting voor de opticien uitspraken kan doen over de geschikte bril of lenzen. Bij de subjectieve oogmeting wordt de sterkte van beide ogen apart gemeten. Hiermee voorkom je dat je bijvoorbeeld dat je dubbel beeld ziet door je toekomstige bril. Bovendien kunnen sommige oogafwijkingen alleen gedetecteerd worden wanneer er gekeken wordt naar het verschil in sterkte van beide ogen. Na de subjectieve oogmeting kun je met de opticien kijken naar de bril of lenzen die het best bij jou passen. Hoewel veel mensen lenzen lekker makkelijk vinden, is een bril in de laatste jaren veranderd in een item voor nerds tot een waar fashionstatement. Grote monturen mogen best een beetje op vallen. Helemaal geen slechte keus dus.