Ondernemers blog
Image default
Banen en opleidingen

De toekomstige arbeidsmarkt van een werktuigbouwkundige

De toekomstige arbeidsmarkt van een werktuigbouwkundige

Werktuigbouwkunde (WTB) richt zich op het ontwerpen en fabriceren van machines en werktuigen. Doorgaans zijn werktuigbouwkundigen betrokken bij de opwekking, de distributie en het gebruik van energie; de verwerking van materialen; de controle en automatisering van productiesystemen; het ontwerp en de ontwikkeling van machines; en de oplossingen voor milieuproblemen. Onderzoek, het testen van de productie, operaties, marketing en administratie zijn enkele andere belangrijke activiteiten die geassocieerd worden met een baan in de werktuigbouwkunde. In dit artikel zal in een notendop worden uitgelegd wat de benodigde eigenschappen zijn, wat een gemiddeld salaris is van een werktuigbouwkundige en er zal een prognose gemaakt worden van de toekomstige arbeidsmarkt.

 

Benodigde eigenschappen

Werktuigbouwkundige ingenieurs worden gekenmerkt door persoonlijke creativiteit, een brede kennis en veelzijdigheid. Het is met name belangrijk dat je leergierig bent en dat je enige affiniteit met techniek hebt. Daarnaast moet je beschikken over een analyserend vermogen en is het van belang dat je goed kan samenwerken met meerdere deskundigen.

 

Gemiddeld salaris en arbeidsvoorwaarden

Wanneer je recent afgestudeerd bent van de opleiding hbo werktuigbouwkunde en je begint aan je eerste baan dan ligt het gemiddelde salaris op €2.500 bruto per maand. Meer ervaren werktuigbouwkundige verdienen gemiddeld gezien een salaris van €3.500 bruto per maand. Het salaris van een WO afgestudeerde ligt gemiddeld op €3.000. Overige arbeidsvoorwaarden zijn volledig afhankelijk van de werkgever waar je werkzaam voor bent.

 

Huidige en toekomstige arbeidsmarkt

Op dit moment is er veel vraag naar werktuigbouwkundigen, en de prognoses voor de toekomst wijzen op een behoefte op lange termijn voor professionals in deze specialiteit. Ter indicatie, ongeveer 20% van de bijna 3 miljoen ingenieurs in de VS zijn werktuigbouwkundigen ingenieurs. Het voordeel van werken in de werktuigbouw is dat de markt verbonden is aan verschillende vakgebieden, dit maakt dat het risico op weinig werkgelegenheid erg nihil is. Er zijn momenteel dan ook tal van werktuigbouwkunde vacatures beschikbaar. Echter zal deze arbeidsmarkt in de toekomst ook te maken krijgen met de invloed van robotisering, nieuwe materialen, nanotechnologie, computerondersteund ontwerpen en geomechanica. Vandaag de dag is het nog niet te overzien wat de impact van deze factoren zal zijn.

https://www.ondernemendwijs.nl/