Ondernemers blog
Image default
Dienstverlening

Het VOORDEEL dat Leiders Moeten Hebben

Een relevante, effectieve, betekenisvolle leider worden is een complex proces, waarbij je niet alleen de nodige vaardigheden eigen moet zijn, maar deze ook moet kunnen omzetten door ze te gebruiken op de juiste benodigde wijze, in het beste belang van zijn organisatie!

Elke individu heeft bepaalde krachten, net als persoonlijke zwaktes, maar de wijze leider ontdekt zijn beste manier om effectief zijn krachten in te zetten terwijl hij ondertussen de beste manier weet te vinden om zijn zwaktes aan te pakken!

Echte leiders vertrouwen op hun vaardigheden, en gebruiken deze op de best mogelijke manier, een voordeel wat hun leiderschap relevanter en duurzamer maakt. Met dit in gedachten zullen we op basis van een mnemonische aanpak kort bekijken en bediscussiëren hoe je dit doet om het verschil te maken.

  1. Houding; aanleg; aandacht: Men ontwikkeld zijn houding gebaseerd op het differentiëren tussen belangrijke zaken en futiliteiten, en daarbij de beste weg in te slaan, die voor hem persoonlijk het beste werkt! Wanneer dit wordt gecombineerd met een positieve doorpak mentaliteit en focus op een betekenisvolle manier, waarbij constant wordt gelet op de details en alles doet wat van belang en relevant is om door te gaan, dan doe je alles op de best mogelijke manier!
  2. Oplossingen: In plaats van de makkelijke weg nemen van vinger wijzen en klagen, dan die van de best mogelijke oplossingen zoeken, schaadt je je mogelijkheden als leider. Streef naar oplossingen!
  3. Duurzaam systeem: Een leider moet worden beoordeeld op de manier waarop hij zijn groep heeft versterkt, en relevant heeft gemaakt, nadat hij zijn positie verlaat ten opzichte van de periode waarin hij bij zijn team kwam. Kwaliteitsleiders nemen waar en begrijpen, ze creëren, ontwikkelen en implementeren de beste duurzaamste systemen voor hun organisatie, en de klanten die ze bedienen!
  4. Empathisch, energetisch, verrijkend: De vijand van echte leiderschap is aannames en/of het geloof dat je alle antwoorden hebt op elke vraag. Men moet prioriteit stellen in effectief luisteren, en goed opletten, en doorgaan met echte empathie! Wanneer een empathisch leider voorziet in relevante, energetische leiderschap, dan leidt hij op de meest verrijkende manier!
  5. Tijdig; trendsetter; de leiding nemen: Voorkom dat je in je comfort zone blijft hangen, en durf een betekenisvolle trendsetter te worden! Stel niet uit, maar ga door, constant, op een goed-doordachte tijdige manier! Combineer deze twee concepten en je krijgt de mogelijkheid om de leiding te nemen in situaties, om obstakels aan te pakken alsof het uitdagingen zijn, in plaats van er door te verstijven omdat je het als een onoverkomelijk probleem ziet!

Alleen de zeldzame, toegewijde, gefocuste individu zal een echte, betekenisvolle, relevante, effectieve leider worden. 

Leiderschap – IvPP

http://www.ivpp.nl/leiderschap/training

Gerelateerde artikelen

De vertaler in Enschede helpt je op weg

Teambuilding

Hoeveel werknemers moet je opleiden tot BHV’er?