Ondernemers blog
Image default
Aanbiedingen

Waarom kiezen jongens eerder voor techniek of economische opleidingen?

Vroeger was het al een ding dat jongens en meisjes een andere studierichting kiezen. Zo kiezen jongens sneller voor een technische of economische opleiding terwijl meisjes er eerder voor kiezen om de zorg in te gaan. Dit houdt in dat jongens minder snel voor een opleiding in de zorg gaan en meisjes minder snel voor een opleiding in de techniek of de economische sector kiezen.

Studiekeuze op het HBO of WO

Op het moment dat je het over de studiekeuze op het HBO of WO hebt, is het verschil in de keuze van jongens en van meisjes duidelijk te zien. Bij vooropleidingen zoals het VMBO, HAVO en VWO is dit een stuk minder specifiek. Ook bij het MBO is er weinig verschil te zien in de keuze.

Het verschil in studiekeuze is iets wat vanuit oudsher al aanwezig was. Dit komt omdat de verdeling van mannen en vrouwen in die tijd anders was. Tegenwoordig is hier nog het één en ander van terug te zien. De studiekeuze is één van de dingen waarbij dit het geval.

Dit heeft vooral te maken met de verwachtingen van anderen. Van jongens wordt het eerder verwacht dat ze de techniek of de economie in gaan. Van meisjes wordt het eerder verwachten dat ze de zorg of het onderwijs in gaan. Dit is door de maatschappij van tevoren al bepaald. Hierdoor is het voor jongens en meisjes lastiger om een andere richting te kiezen.

Verwachtingen van leeftijdsgenoten

Ook de verwachtingen van leeftijdsgenoten spelen een belangrijke rol in de studiekeuze. Dit komt omdat leeftijdsgenoten al snel de verwachtingen van anderen overnemen. Doordat mensen die ouder zijn bepaalde ideeën aanleren, hebben leeftijdsgenoten snel de neiging om dit ook te uiten tegen andere leeftijdsgenoten. Hierdoor gaan andere leeftijdsgenoten dit ook doen.

Als je naar een hospiteeravond in een studentenhuis gaat, zul je dit verschil ook wel merken. Dit komt omdat een studentenhuis vaak mensen zoekt van hetzelfde geslacht. De ideetjes voor hospiteren zijn hierdoor ook vaak gericht op hetzelfde geslacht. Hier is natuurlijk niks mis mee, maar het zorgt er wel voor dat je groepen krijgt voor een bepaalde opleiding.

Je eigen keuze maken

Op het moment dat je een opleiding zoekt, is het belangrijk dat je een opleiding kiest die je ook leuk vindt. Dit komt omdat een opleiding iets is waar je jarenlang aan vast kunt zitten. Hierom is het belangrijk om je eigen keuze te maken. De keuze voor een opleiding is niet iets waar je je bij moet laten beïnvloeden. Dit kan namelijk iets zijn waar je laten spijt van kunt krijgen.

Hierdoor is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Je eigen keuze maken kun je doen door te kijken bij studiekeuzelab. Hier kun je een test uitvoeren om erachter te komen welke opleiding of richting bij je past. Door je interesses kan dit een nuttige test zijn om te doen. Hierdoor is het mogelijk om een keuze voor een opleiding te maken die je zelf ook leuk vindt.