Ondernemers blog
Image default
Banen en opleidingen

Je baan verloren en een vaststellingsovereenkomst tekenen

Het kan zomaar gebeuren dat jouw werkgever besluit je contract niet te verlengen of om hier een einde aan te maken. Misschien zag je het al aankomen of komt het volledig uit de lucht gevallen en ben je er even helemaal van overrompeld. Wanneer deze situatie zich voor doet dan kan er een vaststellingsovereenkomst worden getekend. Deze overeenkomst wordt door de werkgever opgemaakt en wordt aan je voorgesteld. Er wordt hierin een ontslagregeling uitgeschreven en een ontslagvergoeding genoemd. Dit doet de werkgever om onnodige procedures te voorkomen. Wanneer het namelijk niet via een vaststellingsovereenkomst gaat dan moet het UWV hierbij aan te pas komen en kan het nog een heel lang traject worden voor het ontslaan van een werknemer. Dit is voor beide partijen niet fijn, want het duurt allemaal alleen maar langer en de kans bestaat ook nog eens dat de vergoeding die wordt gegeven een stuk hoger ligt dan wat je via het langdurige project zal ontvangen. 

Gratis check

Je wilt wel weten of de inhoud van de vaststellingsovereenkomst klopt en of de vergoeding die je wordt aangeboden wel echt goed is of dat je er misschien nog meer uit zou kunnen halen. Je kunt deze gratis laten controleren zodat je weet of je hier meer mee zou moeten doen. Je komt samen met de werkgever overeen met een vaststellingsovereenkomst, maar je komt er daarna toch achter dat je het er niet mee eens bent. Je hebt dan 14 dagen de tijd om je te bedenken. 

Wat komt er te staan in een vaststellingsovereenkomst?

Er komen een aantal zaken in een vaststellingsovereenkomst te staan. Onder andere uiteraard de einddatum van het contract en de opzegtermijn die wordt gehanteerd. Je moet hierbij goed kijken naar de termijn die wordt gehanteerd. Dit kan zorgen voor een maand minder van je uitkering namelijk.