Ondernemers blog
Image default
Bedrijven

5 maatregelen voor een betere scheiding van bedrijfsafval

5 maatregelen voor een betere scheiding van bedrijfsafval

In het bedrijfsleven worden enorme hoeveelheden afval geproduceerd. Helaas wordt dit nog steeds te weinig gescheiden. Tijd om hier iets aan te veranderen. Hieronder lees je 5 tips die zorgen voor een betere scheiding van bedrijfsafval. 

Tip 1: stel vast welke soort afval wordt geproduceerd

Allereerst moet je in kaart brengen welke soorten afval het meeste worden geproduceerd binnen je bedrijf. Heb je bijvoorbeeld veel plastic verpakkingen? Zorg dan dat er meerdere grote rolcontainers voor plastic afval worden aangeschaft. Als je weet hoeveel verschillende soorten afval worden geproduceerd, weet je ook hoeveel verschillende afvalcontainers je neer moet zetten. De soorten die je veel produceert hebben natuurlijk een grotere container nodig dan die waar je maar weinig afval van hebt. Een rolcontainer via Bedrijfsafval.nl huren is voordelig en zorgt ervoor dat je altijd afval kwijt kunt in de juiste afvalcontainer.

Tip 2: zet de containers op een centrale plek

Zorg ervoor dat de medewerkers makkelijk bij de containers kunnen. Zet deze daarom op een centrale plek. Plaats deze op zo’n manier, dat deze goed zichtbaar zijn voor de medewerkers en geef met bordjes aan voor welke soort afval de container is bedoeld. Eventueel kun je ook met gekleurde containers werken.

Tip 3: geen eigen prullenbak

Zet geen prullenbakken neer onder de bureaus van de medewerkers. Anders zullen zij zonder na te denken al hun afval in die bak gooien. Het kost al snel te veel moeite om naar de centrale afvalbakken te lopen, met als resultaat dat al het afval op één grote hoop terecht komt in de grotere restafvalbak. Dit wil je voorkomen.

Tip 4: stel doelen

Om de afvalscheiding effectief te verbeteren, zul je doelen moeten stellen. Maak deze zo precies mogelijk. Stel bijvoorbeeld als doel dat het restafval in het volgende kwartaal met 10 procent moet worden verminderd. Maar, net als bij alle andere doelstellingen, is het wel belangrijk om reëel te blijven. Je moet de doelstellingen wel kunnen halen. Laat je ook gerust adviseren door een erkende afvalinzamelaar als Bedrijfsafval.nl.

Tip 5: betrek het personeel erbij

Aangezien het personeel de grootste schakel is wat betreft het scheiden van afval, is het belangrijk dat de medewerkers overal bij worden betrokken. Stel de doelstellingen samen met het personeel vast. Zo wordt het scheiden van afval niet als een vervelende klus gezien. Door medewerkers goed te informeren en te adviseren, zorg je ervoor dat de gemotiveerd blijven.

 

Gerelateerde artikelen

Lekker dromen

Een grofvuil container

Weg met hoofdpijn