Ondernemers blog
Image default
Bedrijven

De arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov): wat zijn de kleine lettertjes?

Als je door een ongeval buiten, of op het werk, niet meer in staat bent om je werk te verrichten, dan is het verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Op deze manier krijg je alsnog een deel uitbetaalt van het inkomen dat je nu niet meer kan krijgen. Er zijn echter wel een paar belangrijke zaken waar je op moet letten, zodra je deze arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit. Hierdoor weet je zeker dat je het maximale dat je uit de aov kunt halen, eruit haalt.

Pas verleend boven de uitkeringsdrempel

Hoe hoog het deel van je inkomen dat je wilt en kunt verzekeren is, is afhankelijk van de mate waarin je niet meer in staat bent om te werken. Dit wordt vaak door een arbeidsdeskundige vastgesteld en uitgedrukt in een percentage. Dit percentage staat voor het deel van je werkzaamheden die je niet meer kan doen. Bij de meeste verzekeraars moet dit percentage boven de 25 procent zijn, voordat er een uitkering wordt uitbetaald. Dit wordt ook wel de uitkeringsdrempel genoemd. Deze drempelwaarde kan je zelf ook aanpassen, wat meerdere voordelen en nadelen kan hebben. Zo hoef je bij een hogere uitkeringsdrempel, van bijvoorbeeld 60 procent, minder maandelijkse premie te betalen. Het nadeel is natuurlijk dat je geen uitkering kan ontvangen als je nog steeds meer dan 40 procent van je werkzaamheden kan verrichten.

Let op de eindleeftijd

Een aov verzekering loopt niet voor altijd door. Bij het afsluiten van de verzekering wordt namelijk al een eindleeftijd vastgelegd. Als je deze leeftijd hebt bereikt, stopt de verzekering met uitkeren. Deze leeftijd verschilt per verzekeraar en kan ook aan de hand van je beroep worden bepaald. Lees je daarom goed in over wat de eindleeftijd bij jouw verzekeraar is.

Stel je eigenrisicotermijn in

Wat veel mensen niet weten, is dat je niet meteen recht hebt op de uitkering zodra je arbeidsongeschikt wordt verklaard. De tijd dat het duurt voordat je de uitkering krijgt uitbetaald, wordt ook wel het eigenrisicotermijn genoemd. Dit kan je zetten op enkele weken, zodat je de uitkering kunt ontvangen. Ook heb je de keuze om de termijn te zetten op enkele jaren, zodat je een lagere premie betaalt.

https://tulpenfonds.nl/product/arbeidsongeschiktheidsverzekering/