Ondernemers blog
Image default
Gezondheid

Wat is zorgtoeslag?

Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering te hebben en de premie te betalen. In 2006 is de zorgtoeslag ingevoerd door de Nederlandse overheid om de premie voor de zorgverzekering voor Nederlanders betaalbaar te maken.5,1 miljoen Nederlanders hebben een aanvraag voor toeslag ingediend. Het hangt van de hoogte van het (gezamenlijke) inkomen en de gezinssamenstelling af of iemand hiervoor in aanmerking komt. Mensen met een laag toetsinginkomen hebben normaal gesproken recht op zorgtoeslag. De belastingdienst zorgt voor de uitbetaling van de toeslagen.

Voorwaarden om zorgtoeslag aan te vragen

  • U bent 18 jaar of ouder

  • Uw inkomen is niet te hoog

  • Verzekerd bij een Nederlandse zorgverzekeraar

  • Eigen vermogen is niet te hoog

  • Nederlandse nationaliteit of geldige verblijfsvergunning

Wat is de hoogte van de zorgtoeslag?

De overheid heeft op Prinsjesdag de zorgtoeslag als bijdrage voor de zorgverzekering verhoogd voor de lagere inkomens. Voor een alleenstaande geldt een maximum inkomen van €27.012 per jaar en met een toeslagpartner met een gezamenlijk inkomen van € 33.765 kan er ook zorgtoeslag worden aangevraagd. Voor alleenstaanden gaat het zorgtoeslag naar 83 euro per maand en met een partner kan tot 158 euro per maand uitbetaald worden. Als men een laag inkomen heeft, maar wel een flink eigen vermogen dan komt men ook niet in aanmerking voor de compensatie.

Aanvragen en uitbetaling zorgtoeslag

Tegenwoordig kun je zorgtoeslag heel eenvoudig aanvragen via DigiD bij belastingdienst/toeslagen.Ook via een eenvoudige stappenplan kan er zorgtoeslag aangevraagd worden zonder DigiD, maar het nadeel is dat daar meestal eenmalige kosten aan verbonden zijn en via de belastingdienst/toeslagen gratis is. Voor hulp bij de aanvraag kan eenvoudig bij een toeslagenservicepunt of bij een belastingkantoor. De toeslag wordt meestal rond de twintigste van de maand uitgekeerd,mits het weekend of feestdagen er niet tussen zitten, want dan ontvang je het 1 of 2 dagen later. De belasting betaalt de toeslag pas uit zodra het rekeningnummer geverifieerd is.

 

http://www.goedkopezorgverzekering.nl/