Ondernemers blog
Image default
Bedrijven

Belangrijke waarden van ledlampen

Staat u op het punt nieuwe ledlampen te kopen? Op de website van specialist LED verlichting Led Design Holland staat vermeld waar u op moet letten. Wij lichten in dit artikel een aantal zaken op het gebied van kantoor, winkel en werkplaats verlichting toe.

We beginnen met UGR. De afkorting staat voor Unified Glare Rating oftewel uniforme verblindingsclassificatie. Het UGR-getal geeft aan in hoeverre een ledlamp lichthinder of verblinding veroorzaakt. Een waarde tussen de 15 en 30 is goed, afhankelijk van de ruimte waar de lamp hangt. Voor minutieus werk zoals technisch tekenen en zilversmeden zijn UGR 16 lampen aan te raden. Bij kantoorwerk voldoen UGR 19 leds. Gaat het om een algemene ruimte zoals de entree van een kantorenpand, de lobby van een hotel of een huisarts- / tandartswachtruimte? Lampen met een UGR-waarde van 22 zijn geschikt. Zoekt u als VvE een aantal zuinige lampen voor de gang, het trappenhuis en de lift? We raden u aan te kiezen voor UGR 25 of 28 leds.

De Color Rendering Index – CRI – heeft betrekking op de kleurweergave van de lamp. De index gaat van 0 tot 100. 100 komt overeen met natuurlijk daglicht met veel kleur. 0 wil zeggen dat er nauwelijks kleur wordt weergegeven. Een leidraad:

  • 60 t/m 79 staat gelijk aan een redelijke kleurweergave;
  • 80 t/m 89 wil zeggen dat sprake is van een hoge kleurweergave;
  • 90 en hoger kunnen we gelijkstellen aan een excellente en natuurgetrouwe weergave  van kleuren.

Wordt er bij u nauwkeurig gewerkt, u kunt het best kiezen voor ledlampen met een hoge CRI-waarde. Wat betreft de verlichting in de kantine en de fietsenstalling kunt u best wat lager gaan zitten qua CRI-getal.

We sluiten af met Lumen, de eenheid voor lichtstroom. Het gaat in dit geval om de totale hoeveelheid licht die de betreffende lamp rondom uitstraalt, dus in alle richtingen. Er is een nauw verband tussen Watt en Lumen. Bij een 20 Watt ledlamp hoort 1800 Lumen, bij een 11 Watt lamp 1000 Lumen en bij een 1 Watt led 5 Lumen.

https://www.leddesignholland.nl/