Ondernemers blog
Image default
Bedrijven

De duur van een CIS-registratie

Stichting CIS heeft een databank waar alle CIS-registraties staan geregistreerd. Aangesloten verzekeraars kunnen deze databank inzien en weten dan ook wie een CIS-registratie heeft. Deze databank heeft als functie om fraude te voorkomen. Personen met een CIS-registratie worden dan ook flink beperkt in het verkrijgen van bepaalde verzekeringen en het kan zijn dat dit een aantal jaar duurt. In dit artikel worden de verschillende oorzaken van een CIS-registratie besproken. Daarnaast bespreken we de duur van een registratie en de mogelijke gevolgen. 

Wanneer krijg je een CIS-registratie? 

Er zijn verschillende scenario’s die bepalend zijn voor een mogelijke CIS-registratie. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je rijbevoegdheid is ontzegd. Het niet nakomen van afspraken met een verzekeraar is ook vaak een oorzaak van een CIS-registratie. In alle gevallen wordt dan ook de huidige verzekering beëindigd. De persoonsgegevens mogen natuurlijk niet zomaar geregistreerd worden. Deze registratie moet dan ook vooraf vermeld worden door de verzekeringsmaatschappij. Dit kan in de polisvoorwaarden, eventuele schadeformulieren of bijvoorbeeld in de privacyverklaring op de website. Als consument weet je dus dat jouw gegevens mogelijk geregistreerd worden. 

De gevolgen

Een CIS-registratie in de databank kan grote gevolgen hebben voor uw toekomstige verzekeringen. In alle gevallen is het zo dat bij een verzekeringsaanvraag alles tot in de puntjes wordt gecontroleerd. Een verzekeraar controleert altijd of de aanvrager staat geregistreerd bij Stichting CIS. Als dit het geval is, dan bepaalt de verzekeringsmaatschappij of jij een groot bent. Naar alle waarschijnlijkheid is dit risico te groot en wordt de verzekeringsaanvraag geweigerd. Een verzekering bij een reguliere verzekeringsmaatschappij is haast onmogelijk met een CIS-registratie op zak. Vaak zijn er geen andere opties dan een maatschappij die werkt met het verzekeren van bijzondere risico’s. Gebruikelijk betaal je dan een hogere premie en kan het zo zijn dat je een waarborgsom moet betalen. 

De duur

De duur van een CIS-registratie is afhankelijk van de situatie. Het kan zo zijn dat de registratieduur voor dezelfde melding toch kan verschillen. Onderstaand hebben we voorbeelden van de verschillende oorzaken en de duur van de registratie. Allereerst; het niet nakomen van een financiële verplichting aan de verzekeraar. De CIS-registratie duurt hier gebruikelijk 3 jaar. Heb je schade, een ontzegging van de rijbevoegdheid of ben je de contractuele verplichtingen niet nagekomen? Dan is de gemiddelde registratieduur 5 jaar. In het geval van verzekeringsfraude is de CIS-registratie duur 8 jaar. Na afloop van de termijn wordt de registratie automatisch verwijderd. Je krijgt hier geen bericht van. 

CIS-registratie aanvechten 

Het kan natuurlijk zo zijn dat je grote twijfels hebt bij de rechtvaardigheid van de CIS-registratie. In dit geval is het mogelijk om een verzoek tot correctie in te dienen bij je verzekeraar. Daarvoor kun je op de website van Stichting CIS een formulier downloaden. Dit formulier kun je invullen met je verzoek tot correctie.. Daarnaast is het aan te raden om gebruik te maken van juridische ondersteuning. Een advocaat kan helpen in de ondersteuning om een CIS-registratie te verwijderen.