Ondernemers blog
Image default
Bedrijven

Elektra aanleggen na een verbouwing

Bij verbouwen komt natuurlijk veel kijken, er moet namelijk aan van alles worden gedacht en veel worden geregeld, vaak wordt er alleen niet zo goed gelet op de elektra. Elektra is natuurlijk heel belangrijk, tegenwoordig draaien bijna alle apparaten op elektra. Het is daarom belangrijk dat er een goed elektriciteitsplan wordt gemaakt als je gaat verbouwen. Hierdoor weet je namelijk hoe de elektra moet komen te liggen en kom je niet voor verrassingen te staan. Een goed elektriciteitsplan maak je aan de hand van een plattegrond, op een plattegrond kun je namelijk een mooi overzicht maken met waar alle apparaten komen te staan. Door het maken van deze plattegrond kom je niet voor problemen te staan. 

Hoe maak je de plattegrond

Voordat je de plattegrond gaat maken moet je gaan kijken naar hoe de elektra er nu bij ligt, hier kun je namelijk de plattegrond op aanpassen. Ook moet je hierbij gaan kijken of de kabels nog in goede staat zijn, wanneer de kabels niet meer goed zijn moeten ze ook worden vervangen. Hierna kun je de ruimte gaan invullen met waar je meubels wil hebben staan, vergeet bij het tekenen de stopcontacten en schakelaars niet. Hier moet de elektra namelijk naartoe.

Controleer de groepenkast

De groepenkast kan maar een aantal groepen aan, wanneer je gaat verbouwen is er een grote kans dat er een aantal groepen bij moeten. De groepenkast moet dan worden omgebouwd en er moeten groepen worden toegevoegd, wanneer de groepenkast meer dan vier groepen krijgt moet er ook een aardlekschakelaar worden toegevoegd. Er mogen namelijk maar vier groepen achter één aardlekschakelaar.

Veilig elektra aanleggen

Wanneer er elektra wordt aangelegd moet dit gebeuren via de NEN-normen, dit kan een elektricien het beste. Ook ziet een elektricien meer dan jij zou zien, de kwaliteit wordt hierdoor dus ook beter.