Ondernemers blog
Image default
Gezondheid

Plotseling geheugenverlies

Het is een tamelijk onbekend fenomeen, en mede daardoor kan het buitengewoon verontrustend zijn voor de persoon die het overkomt: plotseling geheugenverlies dat enkele uren tot een dag kan duren. Zomaar, zonder kennelijke oorzaak. Je gaat er misschien van uit dat er iets zeer ernstigs aan de hand is; is het een hersentumor, een beroerte? De kans is groot dat het een onschuldige, hoewel verontrustende aandoening is: TGA, transiënte globale amnesie. Hoe het precies ontstaat, is niet bekend, maar er zijn een aantal factoren die de kans op TGA lijken te vergroten, zoals zware lichamelijke inspanning, migraine en zeer stressvolle gebeurtenissen.

Wat is TGA?

Amnesie is een ander woord voor geheugenverlies. Globaal betekent in dit verband dat het geheugenverlies vrijwel totaal is en je je helemaal niets kunt herinneren van de afgelopen tijd tijdens de duur van de aanval, hoewel je wel weet wie je bent, mensen en dingen om je heen kunt herkennen, en handelingen kunt blijven uitvoeren. Transiënt is voorbijgaand; het geheugenverlies houdt maximaal vierentwintig uur aan. Daarna ben je compleet hersteld zonder er iets aan over te houden. Alleen van de tijd dat de aanval geduurd heeft, kun je je niets meer herinneren. Wanneer het je overkomt, stel je meestal aanhoudend dezelfde vragen over waar je bent en wat er met je gebeurt; je kunt je na een paar minuten niet meer herinneren dat je de vragen gesteld hebt, laat staan dat je de antwoorden nog weet.

Waardoor wordt TGA veroorzaakt?

De oorzaak van het fenomeen is nog niet bekend. Er wordt gedacht aan een combinatie van factoren. Bepaalde delen van de hersenen die het geheugen regelen, zouden tijdelijk minder bloed aangevoerd krijgen. Ook zou het kunnen dat bepaalde zenuwcellen gedurende de aanval minder goed functioneren. Er zijn wel factoren beschreven die mogelijk TGA zouden kunnen uitlokken. Migraine is daar de belangrijkste van. Het is de enige duidelijke risicofactor die tot nu toe gevonden kon worden. Studies melden dat van de personen die aan TGA lijden, ongeveer een op de zeven tot een op de drie een voorgeschiedenis met migraine hebben. Maar lang niet iedereen die een aanval meemaakt, heeft dus migraine en de symptomen van migraine treden niet op bij TGA.

Wat kan nog meer een aanval uitlokken?

Zoals reeds vermeld zou TGA ook kunnen volgen op zware lichamelijke inspanning, zwemmen in koud water of andere plotselinge temperatuurwisselingen, hevig hoesten of intense pijn, bepaalde medische ingrepen zoals een endoscopie, een sterke ammoniakgeur, vooroverbukken met ingehouden adem, of heftige emoties. Wanneer iemand TGA heeft meegemaakt na een van deze uitlokkende factoren, hoeft het niet zo te zijn dat herhaald voorkomen daarvan weer TGA met zich meebrengt.

Wat is er aan te doen?

Aangezien TGA vanzelf overgaat, hoeft er geen behandeling plaats te vinden. Je ondervindt ook geen blijvende schade van een aanval. Wel is het belangrijk om wanneer geheugenverlies optreedt, je te laten onderzoeken om andere oorzaken uit te sluiten. Het voornaamste is nog de geruststelling dat er niets ernstigs aan de hand is. Wie eenmaal een geval van TGA heeft doorgemaakt, heeft ook geen verhoogde kans om het nog eens te krijgen.

http://stressplein.eu