Ondernemers blog
Image default
Groothandel

Bierfust

een fust is een vat waar alcoholische dranken in worden bewaard. Een bierfust is een installatie van een biertap, een biertap wordt gebruikt bij het schenken van bier. De biertap is eind 17e eeuw uitgevonden, eind 19e eeuw gingen ze steeds meer over op installaties die op samengeperst gas werken. Voor de uitvinding werd bier meestal geschonken uit houten vaten met een kurk waar een houten of metalen kraan die er in werd geslagen en een ontluchtingsventiel. Het enige nadeel wat er was met dit systeem was dat het bier korter houdbaar was, doordat het was opengesteld aan de buitenlucht via het ventiel.

De meeste installaties pompen het bier onder druk van koolzuurgas uit een bierfust of andere container door plastic slangen naar een kraan die zich op de toog bevindt. Soms wordt hierbij het bierfust zelf gekoeld, soms loopt het bier via spiraalvormige leidingen door een bak met koelwater om het bier op de juiste temperatuur te krijgen. Voor sommige soorten bier wordt stikstofgas gebruikt in plaats van koolzuurgas. Onder een druk van 1,5 tot 2,5 bar uit een gascilinder via een reduceerventiel in het biervat gepompt. Hierbij is de druk afhankelijk van de lengte van de leiding en het soort bier.

Tegenwoordig worden voornamelijk uniforme verchroomde kranen gebruikt met een zwarte bol als handvat genaamd de Lisonkraan. Aan de zijkant van de toog bevindt zich op de zuil of kraan vaak een bordje in de vormgeving van het merk bier dat op de tap geserveerd wordt.

 

Er zijn verschillende installaties:

–          De traditionele installatie, met bierfusten

–          Tanksysteem, bier wordt opgeslagen in vaste tanks van 250 tot 5000 liter.

–          Automatische tap, kan bijhouden hoeveel glazen er zijn getapt en hoeft kort opengezet te worden

–          Multitap, kunnen meerdere glazen tegelijk worden getapt. Wordt vooral gebruikt bij grote evenementen.

–          Thuistap, is een kleine installatie voor thuisgebruik. Hierbij worden vaten van 4 tot 6 liter op aangesloten die je bij de slijter of supermarkt kan kopen.

Bij de traditionele installatie wordt het bier geleverd in plastic of aluminium vaten of bierfusten van 20, 30 of 50 liter de vaten zijn voorzien van een aansluiting voor een tapkoppeling waarmee ze de installatie mee kunnen aansluiten. Er zijn verschillende koppelingen afhankelijk van het biermerk. In Nederland wordt meestal een koft-, drievlak-  of schuifkoppeling gebruikt.

 

http://www.horecagoedkoop.nl/bierfust