Ondernemers blog
Image default
Woning en Tuin

Tips om je huis nu zelf te verkopen!

Door de corona crisis waar we ons nu allemaal in bevinden zou je denken dat het negatieve effecten zou hebben op de woningmarkt. Dit is juist absoluut niet het geval geweest tot nu toe. In meer dan 20 jaar tijd zijn de huizenprijzen juist het sterkst gestegen in de afgelopen maanden. Voor pandeigenaren kan dit dus juist de beste tijd zijn om je pand te verkopen. Gelijk een makelaar inschakelen zou je denken toch? Maar wist je dat je je pand ook zonder makelaar kan verkopen en hier tot duizenden euro’s op kunt besparen? Verder in het artikel zetten we de voordelen hiervan op een rijtje en geven we je tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.

De voordelen van het verkopen zonder makelaar. 

Door dat je je woning zelf gaat verkopen zonder makelaar zal je hier flink wat kosten op gaan besparen. Normaal gesproken is de makelaar de contactpersoon tussen jou en de nieuwe koper van je woning. Dit doen ze natuurlijk niet gratis maar ze rekenen een courtage over de verkoopprijs. De courtage kan dus als snel oplopen tot duizenden euro’s. Om je pand te gaan verkopen zonder makelaar is dus zeker de moeite waard als verkoper. 

Wat een ander bijkomend voordeel is, is dat bij het verkopen zonder makelaar je alles in eigen hand hebt en de volledige controle over de verkoop van het pand. Met een makelaar zullen de potentiële kopers altijd eerst de makelaar benaderen voor het uitbrengen van een bod of van een bezichtiging. Zonder makelaar regel je dit dus allemaal zelf maar zo houd je wel de controle over het verkoopproces. 

Tips voor het zelf verkopen van je huis

Zorg dat je altijd foto’s van je pand laat maken met een hoge kwaliteit. Heb je zelf geen goede camera schakel dan iemand in die professionele foto’s voor je kan maken van zowel de binnenkant als buitenkant van het pand. Het is belangrijk om hier je tijd en energie in te steken. De juiste foto’s van het pand zijn uiterst belangrijk voor een snelle verkoop. Vooral nu we in deze coronacrisis zitten begint de huizenjacht via internet. Het eerste wat de kopers zien zijn de foto’s van je pand. Je wilt graag dat ze je pand komen bezichtigen, dus mooie foto’s kunnen de beslissende factor zijn voor een koper om het te bezichtigen. 

Mocht je zelf de foto’s maken of iemand inschakelen die niet gespecialiseerd is in het maken van foto’s van vastgoed dan is het belangrijk dat je weet hoe de juiste foto eruit moet zien.  Zorg ervoor dat je huis opgeruimd is en dat er geen persoonlijke spullen op de foto’s komen te staan. Hoe minder er op de foto te zien is hoe beter de kopers een beeld kunnen vormen hoe het zou zijn als ze er zelf zouden wonen. Ook is het van essentieel belang dat de foto’s worden gemaakt bij daglicht. 

Wat nog een ander belangrijk aspect is bij het verkopen van je pand is het bepalen van de verkoopprijs. Eerst moet je bedenken wat de minimale prijs is wat je zou willen ontvangen bij de verkoop. Hiervoor moet je een marktonderzoek doen. Een juiste verkoopprijs kun je bepalen door te kijken naar recent verkochte huizen die in vergelijking staan met je eigen pand. Ook is het handig om je huis officieel te laten taxeren. Zo kom je erachter wat de waarde van je pand is en kun je op basis daarvan een verkoopprijs opstellen. 

Er is ook nog een andere optie om gemakkelijk je huis te verkopen zonder makelaar. Dit door het te verkopen aan een investeerder of een vastgoedbelegger.  Deze partijen kopen beleggingspanden en woningen om deze vervolgens op lange termijn te verhuren. 

Als je in zee gaat met zo’n vastgoedinvesteerder of belegger dan krijg je dus niet te maken met een makelaar als tussenpersoon. Ook krijg je vaak direct een vrijblijvend bod op je pand. Een voordeel hiervan is dat er geen notaris en makelaarskosten bij komen kijken en dat er flexibele voorwaarden opgesteld kunnen worden die voor beide partijen interessant zijn. Daarnaast is de zekerheid van verkopen aan een belegger veel groter dan aan een particulier, dit omdat er geen financieringsvoorbehoud is waar je nog op moet wachten.  Ook als je je pand hebt verhuurd is het juist makkelijk om het aan een vastgoedinvesteerder of belegger te verkopen. Dit omdat ze het pand samen met de huurcontracten overnemen. Alle huurders die op dat moment in het pand zitten kunnen er dus gewoon in blijven. 

Hebben wij je interesse gewekt en wil je je pand verkopen zonder een makelaar maar direct aan een vastgoedbelegger? Dan is DamBorg de partij die jou hierbij kan helpen. Deze partij investeert in beleggingspanden en renoveert ze indien dit nodig is. Ze bieden een marktconforme prijs en zijn niet gevoelig voor economische schommelingen. Wilt u een bod ontvangen op uw pand? Neem dan contact op met DamBorg en ze helpen u graag verder!  

Gerelateerde artikelen

Droog Haardhout kopen

Bouwvergunning

Je huis verkopen zonder makelaar? Wij geven je een aantal tips om dit zo goed mogelijk te doen.