Ondernemers blog
Image default
Woning en Tuin

Je huis verkopen zonder makelaar? Wij geven je een aantal tips om dit zo goed mogelijk te doen.

Je zou denken dat de vastgoedmarkt zwaar getroffen wordt door de corona crisis waar iedereen nu mee te maken heeft? Niets is minder waar als je de cijfers van het laatste kwartaal in 2020 zou moeten geloven. Naar eigen zeggen werd er in deze drie maanden ruim 8,5 miljard euro geïnvesteerd in vastgoed. De perfecte tijd om je woning te verkopen toch?! Als jij je woning wilt verkopen bedenk je natuurlijk als eerste welke makelaar je in gaat schakelen. Je gaat op internet kijken welke makelaar er in jouw omgeving goed aangeschreven staat en bekijkt wat ze aan courtage rekenen. Je werkt nu waarschijnlijk meer thuis dan voorheen, en je hebt dus genoeg tijd om je hier goed in te verdiepen. Maar wist jij dat een huis verkopen zonder makelaar ook mogelijk is? Wij geven je een aantal tips hoe je dit het beste kunt aanpakken en de voordelen van een huis verkopen zonder makelaar en aan wie.

De voordelen van je woning zelf verkopen

Je woning verkopen zonder makelaar kan een hoop geld besparen. Een professionele makelaar rekent vaak een courtage bij de verkoop van je pand. Dit is een percentage wat je betaald aan de makelaar van de definitieve verkoopprijs van je woning. Door dus zelf je woning te verkopen zonder makelaar bespaar je hier al kosten op. Een ander voordeel is dat de potentiele kopers direct contact op gaan nemen met jou als ze interesse hebben in de woning. Je zult hierbij te maken krijgen met bezichtigingen en biedingen die mensen gaan uitbrengen. Jij bent dus tijdens de gehele onderhandeling het eerste en vaste aanspreekpunt. Dit vergt een uiterst goede voorbereiding maar je hebt wel zelf de touwtjes in handen van a tot z. tijdens het gehele proces. 

Het perfecte plaatje

Een essentieel aspect is dat je geschikte foto’s hebt van je woning. Laat professionele foto’s maken met een hoge kwaliteit van de binnen- en buitenkant van je pand. Zorg dat de foto’s bij daglicht gemaakt worden en dat je huis opgeruimd is. Wil je een snelle verkoop dan kunnen de juiste foto’s doorslaggevend zijn voor potentiele kopers om jou pand te gaan bezichtigen. Zorg ervoor dat er geen persoonlijke items op de foto’s komen te staan, en dat hoe minder er op de foto te zien is hoe beter. De potentiele kopers kunnen zo een beeld schetsen hoe ze het voor zich zouden zien als ze er bijvoorbeeld zelf in zouden wonen.

Maak een reële prijsinschatting

Een belangrijk onderdeel hierbij is dat je goed voor jezelf nadenkt over de minimale prijs die je graag wilt krijgen bij de verkoop van je pand. Deze bepaal je door te kijken naar gelijkwaardige en recent verkochte panden in de buurt. Ook is het van belang dat je je huis laat taxeren door een expert.

Een bellegingspand verkopen zonder makelaar

Ook voor de eigenaren van beleggingspanden kan dit een goed moment zijn om hun belegging te gaan verkopen. Een beleggingspand is vaak voor een gedeelte of in zijn geheel verhuurd. Een veelvoorkomend probleem met het verkopen van een beleggingspand is dat het vaak onmogelijk is om deze helemaal vrij van verhuur te krijgen op de verkoopdatum. Dit omdat er op dat moment nog lopende huurcontracten zijn en die mag je volgens de wet niet zonder geldige reden ontbinden. Huurders hebben namelijk veel rechten opgebouwd en kunnen niet zomaar op straat gezet worden. Het is dus vaak lastig om een beleggingspand te verkopen aan een particulier. Particulieren zijn vaak op zoek naar een pand om zelf in te wonen, en hebben dus niks aan een pand met huurders erin. Een optie is om je beleggingspand te verkopen aan een vastgoedinvesteerder die bij de verkoop ook de lopende huurcontracten overneemt. De verkoop van het pand breekt hierbij dus geen huurcontracten, maar het pand wisselt alleen van eigenaar. Ook bij het verkopen van een beleggingspand aan een vastgoedinvesteerder is het dus een groot voordeel dat er geen makelaar nodig is en dat er dus geen extra kosten bij komen kijken. Alle notariskosten die gemaakt worden zijn voor de kopende partij. Daarnaast heb je ook meer zekerheid dat de koop door gaat omdat er geen sprake is van een financieringsvoorbehoud.

DamBorg is zo’n vastgoedinvesteerder. Ze kopen woningen, winkels en beleggingspanden en renoveren als dit nodig is.