Ondernemers blog
Image default
Zakelijke dienstverlening

Baan kwijt of toe aan een nieuwe? Denk ook aan je pensioen

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat veel mensen hun baan kwijt zijn of momenteen ”in between” jobs zitten. Misschien is aanvullend pensioen dat niet het eerste waar je aan denkt, maar dat zou stiekem wel moeten. Dit soort heftige veranderingen hebben namelijk veel invloed op je inkomen op oudere leeftijd. Veel mensen staan er niet bij stil, omdat je pensioenleeftijd nog zo ver weg klinkt, maar het is juist enorm slim om ervoor te zorgen dat je juist nu al iets regelt. Want hoe eerder jij jouw aanvullendpensioen geregeld hebt, hoe beter je er later bij zit.

Gevolgen voor je financiën

Misschien ben je onlangs werkloos geworden. Op zich is dit vervelend, maar op den duur heeft het ook gevolgen voor uw financiële situatie. Zolang u geen baan heeft, bouwt u geen pensioen meer op via uw werkgever. Ook als u gaat minderen, heeft dit gevolgen voor uw pensioen. Dan daalt uw opgebouwde pensioen, waardoor uw toekomstige inkomen ook daalt. Hetzelfde geldt voor vakanties. Heel goed natuurlijk, neem even een korte pauze, maar neem contact op met uw pensioenfonds om te kijken wat dit voor invloed heeft op uw pensioenbedrag.

Wil je langer doorwerken omdat je een tijdje niet hebt gewerkt? Of bouwt u liever zelf extra pensioen op als u weg bent? Het zijn keuzes die u op bepaalde momenten in uw leven moet overwegen, bijvoorbeeld voordat u op vakantie gaat. Ben je net begonnen met een nieuwe baan bij een andere werkgever? Dit heeft ook gevolgen voor uw pensioen. Kijk voordat u het contract ondertekent wat dit betekent voor uw pensioen.

 

Pensioen aanvullen

In Nederland zijn de pensioenen heel goed geregeld. Sterker nog, we hebben het beste pensioenstelsel ter wereld. Iedereen krijgt op een bepaalde leeftijd AOW en de meeste mensen zijn ook aangesloten bij een pensioenfonds – meestal via hun werkgever – om een ​​aanvullend pensioen te ontvangen. Als ze stoppen met werken, ontvangen ze maandelijks een bedrag van het pensioenfonds, afhankelijk van hun investering tijdens de werkperiode. Maar weet u hoeveel u in de toekomst krijgt? Het is goed om je dit te realiseren en te kijken of het genoeg voor je is. Want als je eenmaal met pensioen bent, is het te laat om nog iets op te bouwen. U moet dit nu doen, of in ieder geval in de komende 20, 30, 40 jaar.

Sta je niet in loondienst?

Zeker als u zzp’er bent, kunt u niet vervroegd pensioen opbouwen. U bent hier volledig verantwoordelijk voor: geen enkele werkgever betaalt voor u en u valt niet automatisch onder het pensioenfonds. Als u niets regelt, moet u straks AOW krijgen. Sommige aanbieders hebben speciaal voor zzp’ers pensioenen ingesteld. In sommige gevallen kunt u aangesloten blijven bij het pensioenfonds van uw laatste werkgever.

https://www.scildon.nl/lijfrente/aanvullend-pensioen/

Gerelateerde artikelen

Kwaliteitseisen in veel industrieën steeds verder aangescherpt

OR Training voor een effectief bestuur

Alles wat je moet weten over coding