Ondernemers blog
Image default
Rechten

Hoe vind je een goede erfrecht advocaat?

Ons overlijden en alle zaken die daar verband mee houden zijn dingen waar we ons liever niet mee bezig houden. Helaas krijgen we er allemaal mee te maken, daarom is het zo belangrijk dat we er goed op voorbereid zijn. Vaak zijn we er mee bezig vanuit emotie, terwijl het veel onderwerpen met zich meebrengt waarbij je veel meer hebt aan een helder hoofd dat rationeel denkt. Vooral op juridisch gebied, en dat is waar een erfrecht advocaat in beeld komt. Deze advocaat specialiseert zich in alles wat met erfrecht te maken heeft. Hij of zij staat je bij als het gaat om de juridische kant van overlijden; denk aan zaken als het aanvaarden of verwerpen van een erfenis of invloed uitoefenen op de verdeling daarvan als er bijvoorbeeld geen testament is opgemaakt. In dit soort gevoelige situaties is het van belang dat je een erfrecht advocaat vindt die bij je past. Hoe vind je een goede erfrecht advocaat? Lees hieronder meer.

Specialist in erfrecht

Zorg er ten eerste voor dat je met een specialist te maken hebt. De juridische wereld kent een enorme hoeveelheid aan onderwerpen en een jurist specialiseert zich tijdens en na zijn opleiding in een van die onderwerpen. Je wilt iemand aan je zijde hebben die zich echt heeft gespecialiseerd in erfrecht en daar zijn carrière aan heeft gewijd. Iemand die alle fijne nuances van zijn specialisme kent en voor wie Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek geen geheimen heeft. Kortom: iemand die je door de ingewikkelde wereld van erfrecht wetgeving en –jurisprudentie kan leiden.

Ervaring van de erfrecht advocaat

Ook is het belangrijk dat je een erfrecht advocaat vindt met ervaring. Ervaring brengt namelijk niet alleen een hoop kennis, maar ook een hoop inzicht met zich mee. En hoewel elke situatie uniek is heeft een ervaren erfrecht advocaat al veel situaties gezien, wat ervoor zorgt dat hij of zij zich beter kan verplaatsen in jou, en je situatie beter door jouw bril kan bekijken. Een beter begrip tussen jou en je advocaat betekent een sneller proces met minder zorgen (en minder kosten).

Wat betaal je?

Dit brengt ons bij de volgende vergelijkingsfactor: kosten. Het is niet ongehoord voor advocaten om een tarief te hanteren van tussen de 100 en 600 euro per uur, afhankelijk van ervaring, en daar komen vaak de kantoorkosten nog bovenop. Een goede erfrechtadvocaat biedt een adviesgesprek tegen een vooraf afgesproken prijs en is daarin transparant over de vervolgstappen en over de kosten die daarbij komen kijken.

Is er een klik?

Natuurlijk moet een erfrecht advocaat goed zijn in zijn of haar werk, maar het is misschien wel net zo belangrijk dat je een klik hebt met je advocaat. Dit is wel degene die jou gaat vertegenwoordigen in een impactvol deel van je leven. Je wil dat het iemand is met wie je vrij kunt spreken en wie je jouw privézaken toevertrouwt. Gebruik een adviesgesprek dan ook niet alleen om je te laten adviseren over de volgende stap in het proces, maar ook om te kijken of er een klik is. Zo niet, zoek dan nog even verder naar een erfrecht advocaat die wel bij je past.