De wereld wordt steeds groener. Althans, dat is wel de bedoeling. Ondertussen worden zowel vanuit de overheid, als vanuit de mensen zelf verschillende maatregelen getroffen. Hier en daar wordt er een windmolen neergezet, laat men zonnepanelen plaatsen op het dak of wordt er minder vlees gegeten. Als je het nieuws echter moet geloven, zijn het vaak bedrijven die nog achterblijven als het aankomt op vergroening. Giganten als Shell en Unilever komen regelmatig aan bod als grootverdieners die het milieu meer vervuilen dan goed doen. Gelukkig kun jij als bedrijf wél een stap in de goede richting zetten. Door het actief scheiden van bedrijfsafval komt jouw zaak straks uit de verf als één van die plekken waar het milieu niet voor lief genomen wordt. Hoe je dat doen moet lees je hier.
Scheiden van afvalVeel werknemers, inclusief jijzelf, scheiden thuis het afval misschien al langer. Voor huishoudens is het recyclen dan ook een kleine wijziging. In plaats van één prullenbak, neem je er simpelweg een paar. Voor een bedrijf daarentegen kan een doorvoer van een dergelijke regeling iets gecompliceerder zijn. Zo is het belangrijk om rekening te houden met de afvalstromen binnen jouw pand. Als je wil dat recycling een soepele bedrijfsvoering niet verstoord, moet je een duidelijke planning maken van waar je precies iedere container plaatst. Zet een bak voor een oud papier bijvoorbeeld naast de printer of het koffiezetapparaat, in verband met kartonnen bekertjes. Tegelijkertijd kun je rekening houden met wat voor afval je precies uitscheidt. Gebruik bijvoorbeeld biologisch afbreekbare plastics of stimuleer het hergebruik van bepaalde artikelen. Via MilieuServiceNederland.nl kun je de juiste afvalcontainers voor jouw bedrijf regelen.
Bedrijfsafval scheiden doe je samenBuiten het bewerkstelligen van de juiste faciliteiten, is het ook van cruciaal belang om iedere werknemer zover te krijgen om aan het project mee te doen. Uiteraard is een goede communicatie hier essentieel. Je kunt bijvoorbeeld het invoeren van de recycling maatregelen plannen op een hiervoor geschikte dag, bij bijvoorbeeld het wisselen van pand of het herstarten na een korte vakantie. Ook is het verstandig om zelf, evenals andere leidinggevenden, het goede voorbeeld te geven bij het deponeren van afval. Daarbij is het overbrengen van duidelijke richtlijnen iets om een momentje voor te nemen in zichzelf, bijvoorbeeld tijdens een vergadering of de lunchpauze. Met de juiste faciliteiten en communicatie moet het scheiden van jouw bedrijfsafval meer dan soepel kunnen verlopen. Vergeet ook niet dat tijdig bedrijfsafval ophalen volle containers voorkomt en de kans op vervuilde afvalstromen vermindert.
|
