Ondernemers blog
Image default
Bedrijven

Outplacement straks verplicht?

Geen nieuwe breedbeeld televisie, extra afbetaling op de hypotheek of een zonnige vakantie, maar een verplicht outplacementtraject. Als het aan de grote werkgeversorganisaties in Nederland ligt wordt outplacement en/of scholing straks verplicht opgelegd aan een ontslagen werknemer. De werkgeversorganisaties hebben in ieder geval aangegeven hier extra op in te zetten bij de komende cao-onderhandelingen met de vakbonden.

Volgens ingewijden is het een voornemen dat leidt tot discussie. Het verplicht maken van outplacement is niet eens zo vreemd misschien. Met outplacement wordt een werknemer immers weer geholpen aan een nieuwe baan elders. Het vinden van een nieuwe baan is vooral voor mensen die lang niet hebben gesolliciteerd een hele klus waarbij hulp van een outplacementbureau natuurlijk altijd welkom is. Maar het verplicht maken van scholing is volgens velen het paard achter de wagen spannen. Een ontslagen werknemer heeft bij ontslag vooral behoefte aan een nieuwe baan. En indien scholing nodig is, had dit eigenlijk al eerder ingezet moeten worden. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de inzet van scholing altijd goed is, bijvoorbeeld als onderdeel van een outplacementtraject.

Overigens is het op dit moment ook al zo dat de ontslagen werknemer de transitievergoeding kan gebruiken voor outplacement of/en scholing. Het punt is echter dat het niet verplicht is, terwijl de transitievergoeding eigenlijk moet worden gebruikt voor het inkopen van scholing of outplacement. Wanneer werknemers in staat zijn op eigen kracht een nieuwe ban te vinden is het vrijblijvende karakter van de transitievergoeding geen probleem. In die gevallen zou het verplicht stellen van outplacement vooral voordelig uitpakken voor de vele outplacementbureaus die Nederland rijk is. Maar wat als de medewerker minder zelfredzaam is in het vinden van een nieuwe baan? Juist die mensen hebben baat bij hulp door een outplacementbureau. Wanneer zij geneigd zijn eerder te kiezen voor een breedbeeldtelevisie dan voor outplacement, is het verplicht stellen van outplacement zo slecht nog niet. Immers; hoe eerder een nieuwe baan, hoe minder lang de uitkeringsduur.

https://www.outplacementverzekering.nl